Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Οι 3 διαστάσεις της Φυσικοθεραπευτικής κάλυψης

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να μοιραστώ λίγες σκέψεις, που πιστεύω πως θα βοηθήσουν  για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον  στην Ελλάδα της κρίσης.  Όπως γνωρίζουμε όλοι, η κατάσταση  δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για να αλλάξει θα πρέπει να ψάξουμε λύσεις παράλληλα με την συνεχή διεκδίκηση μας για αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και της κάλυψης των αναγκών του γερασμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

(Πληθυσμιακή κάλυψη, Παθολογίες , Χρηματοδότηση)

Οι λύσεις δεν θα βρεθούν εύκολα, χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για να υποστηριχτεί η αλλαγή του συστήματος. Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να σας αναφέρω τις κάτωθι :
1.       Ακαδημαϊκή Έρευνα, συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα για έρευνες που θα διευρύνουν το πεδίο των παθήσεων που χρήζουν φυσικοθεραπεία. Χρηματοδότηση της έρευνας με πόρους του ΠΣΦ ή Χορηγών μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και προαγωγής της αριστείας.
2.       Μεταφορά καλών πρακτικών από άλλες χώρες και ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.
3.       Μέτρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο Δημοσίου (ΕΣΥ – ΚΑΠΗ - Πρόνοια),σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ και σε ιδιώτες. Υπηρεσίες που δεν καταγράφονται , δεν υπάρχουν και πρακτικά δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικής Υγείας .
4.       Καταγραφή του μη καλυπτόμενου ευάλωτου  πληθυσμού και διεκδίκηση χρηματοδότησης για ενίσχυση κρατικού Προϋπολογισμού (ΕΟΠΥΥ- ΕΣΥ)
5.       Εκπαίδευση. Υπάρχει ανάγκη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών του ΠΣΦ και της μετάδοσης της γνώσης και των δυνατοτήτων  σε όλο το υγειονομικό σύστημα (Διοίκηση, Ιατροί , Νοσηλευτές) και κυρίως στους Ασθενείς και στις οργανωμένες ομάδες ασθενών. Είναι δικαίωμα των ασθενών η πρόσβαση τους σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
6.       Δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών με συντονισμένες ενημερωτικές καμπάνιες στο σχολικό πληθυσμό και όχι μόνο. (Ημερίδες, εκδόσεις , παρουσιάσεις)
7.       Προστασία του εισοδήματος των Φυσικοθεραπευτών διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο πως την Φυσικοθεραπεία θα την ασκούν  μόνο Φυσικοθεραπευτές. (Καμπάνιες για την αντιποίηση - λήψη νομικών και διοικητικών μέτρων)

Αγαπητοί συνάδελφοι

Στο χέρι μας είναι η αλλαγή.  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που κρατάμε στα χέρια μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Τα επόμενα Χρόνια θα έχουμε μια άνευ προηγουμένου άνοδο των χρόνιων ασθενειών, με αυξανόμενα επίπεδα πολλαπλής νοσηρότητας και αναπηρίας και μια συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
Στο χέρι μας είναι να δούμε την πρόκληση του  συστήματος υγείας ως μια ευκαιρία για εργασία με αξιοπρέπεια και προοπτική για κάθε έναν από εμάς.

Λευτέρης Μπουρνουσούζης
Υποψήφιος με ΔΗ.ΚΙ.ΦΥ
για το ΚΔΣ, το Περιφερειακό τμήμα Αττικής
και την Συνέλευση Αντιπροσώπων